Ιστορία Σχολείου

Ιστορία Σχολείου

Το 7/ θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ιθάκης (Βαθύ), είναι ένα καινούργιο όμορφο κτίριο με τη δική του ιστορία:

Στο χώρο που βρίσκεται το Σχολείο, το 1907 ο Ιθακήσιος εφοπλιστής Όθων Σταθάτος ίδρυσε την «Εμπορική και Ναυτική Σχολή», η οποία υπήρξε η καλύτερη στα Βαλκάνια και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Η Σχολή λειτούργησε ως το 1914 και κατά το διάστημα της λειτουργίας της όσοι αποφοίτησαν από αυτή, κατέλαβαν εξαιρετικές θέσεις είτε σε τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις (Εμπορικό τμήμα),  είτε έγιναν εξαίρετοι πλοίαρχοι (Ναυτικό τμήμα). Το 1914  που έκλεισε η Σχολή, ο Όθων Σταθάτος δώρισε το κτίριο στο Δημόσιο για να χρησιμεύσει ως διδακτήριο πλήρους εξαταξίου Δημοτικού Σχολείου.

Οι σεισμοί του 1953 επέφεραν μεγάλες ζημιές στο κτίριο και το νεοκλασικό αυτό αριστούργημα κατεδαφίστηκε αν και θα μπορούσε να διασωθεί. Στη θέση του κτίστηκε το  Α΄  Δημοτικό Σχολείο Ιθάκης που λειτούργησε ως το 1987. Τότε τα δύο Δημοτικά σχολεία της πόλης ( Α΄ και Β΄)   και το Δημοτικό σχολείο Περαχωρίου,   συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο σχολείο το 6/θεσιο Δημοτικό Ιθάκης. Καθώς κανένα από τα δύο κτίρια δεν είχε τη δυνατότητα να στεγάσει  όλο το μαθητικό δυναμικό, οι τάξεις Α΄, Β΄και Γ΄ ,στεγάστηκαν στο πρώην Β΄ δημοτικό στο Βουνάκι και οι τάξεις Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄στο κτίριο του Α΄δημοτικού στα Παλάτια. Το 2001 το κτίριο ( Α΄δημοτικό),  κατεδαφίζεται και πάλι, για να κτιστεί στη θέση του το σημερινό 7/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο. Τα εγκαίνια  έγιναν στις 4 Οκτωβρίου του 2003.

Από τότε λειτουργεί ως Ολοήμερο, με Τάξη Ένταξης και Τμήμα Υποδοχής Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών. Είναι στελεχωμένο με εκπ/κούς πολλών ειδικοτήτων και  πρωτοπορεί στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων ( Σ.Δ.Ε.Ν.Π., ΜΕΛΙΝΑ, ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ) και καινοτόμων δράσεων ( Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπ/σης).

Το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν σ΄αυτό 112 μαθητές από το Βαθύ και  το Περαχώρι και διδάσκουν  20 εκπ/κοί ( μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ).
         
Οι χώροι του Σχολικού κτιρίου ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις: Διαθέτει 9 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Η/Υ, Εικαστικών, Μουσικής, σίτισης μαθητών Ολοήμερου, Αμφιθέατρο, Βιβλιοθήκη, γραφεία, άνετους κοινόχρηστους χώρους και μεγάλο προαύλιο.

Η είσοδος του σχολείου θυμίζει πολύ την πρόσοψη της Σχολής Σταθάτου καθώς την κοσμούν  τα κάγκελα  της σχολής και οι φοίνικες, που φυτεύτηκαν τότε  και στέκουν αγέρωχοι μεταφέροντας εικόνες και μνήμες μιας άλλης εποχής!

 

 

 

 

 


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /unitswww1/unitswww14/kef/dim-ithakis/dsithaki/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /unitswww1/unitswww14/kef/dim-ithakis/dsithaki/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654