Η Ιθάκη

Ιθάκη

Η Ιθάκη είναι ένα από τα επτά νησιά του Ιονίου. Βρίσκεται Βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς και  Νότια της Λευκάδας. Έχει έκταση 72,7 τ.χμ και 3.084 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Διοικητικά ανήκει στο Νομό Κεφαλληνίας και στην ευρύτερη Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Βαθύ με 1826 κατοίκους.


Η Ιθάκη έχει την  ιστορία της γιατί??. και τ΄άψυχα έχουν την ιστορία τους όπως και οι άνθρωποι!!!

Ο  Όμηρος , ο τυφλός ραψωδός, ο υπέρτατος ποιητής , μέσα από τις συγκλονιστικές περιπέτειες του γενναίου και πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης  του ΟΔΥΣΣΕΑ, τοποθέτησε αυτό το μικρό νησί στον αδιατάρακτο χώρο του ιδανικού.  Ανέδειξε την Ιθάκη, σύμβολο της Εστίας, ίνδαλμα της πατρίδας, όραμα νοσταλγίας, αραξοβόλι ασφάλειας και όνειρο γαλήνης! Η  Ιθάκη  τοποθετημένη  έτσι στο χώρο του ιδανικού, βρίσκεται παντού,  όπου η ψυχή του ανθρώπου κλυδωνίζεται σε περιπέτεια και σε αγωνία.

Η Ιθάκη είναι από τους τόπους εκείνους που καθώς η ζωή περνά από πάνω τους, τούς μεταμορφώνει σε σύμβολα. Δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σημείο. Είναι ιδέα! Πανανθρώπινο σύμβολο ιδέας και ομορφιάς!

Η φύση και η ομορφιά της , έχουν  κάτι το άπιαστο, το φευγαλέο που πλανιέται στον αέρα, στην ανάγλυφη μορφή των αιωνόβιων θρύλων που την κατοικούν και στις ιστορικές αναμνήσεις της πορείας της μέσα στο χρόνο:

Ο μυστηριώδης μαγνήτης που κρύβεται στα σπλάχνα της, μέσα στους σχιστόλιθους, στους ασβεστόλιθους και στις άλλες πέτρες που η φύση σώριασε πλάθοντάς την, τράβηξε το πνεύμα και την ψυχή διαλεκτών ανθρώπων που την αγάπησαν, την ύμνησαν και την τραγούδησαν: Φιλέλληνες όπως ο Λόρδος Μπάυρον, ο Γκίλφορδ, ήρωες του 21 όπως ο Λ. Κατσώνης, ο Ανδρούτσος, ποιητές όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης???..

Στο μεγάλο κίνημα της αναγέννησης των Ελλήνων στους αγώνες του 1821 συναντάμε πλήθος Θιακών δασκάλων του γένους. Θιακός ήταν ο πρώτος Δ/ντής της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης Ιερόθεος Δενδρινός , Θιακός  και ο Επίσκοπος Αγχιάλου Ευγένιος Καραβίας, που κρεμάστηκε μαζί με τν Πατριάρχη Γρηγόριο.

Η μοίρα της Ιθάκης δε ξέφυγε από αυτή της Ελλάδας. Για μεγάλη χρονική περίοδο έζησε κάτω από τη σκληρή κυριαρχία κατακτητών:  Βενετσιάνων, Φράγκων, Γάλλων, Άγγλων??.. . Διατήρησε όμως την ελληνικότητά της  και στάθηκε απόρθητο κάστρο της Ελληνικής Ψυχής! Οι αγώνες για  την Ελευθερία και την Ένωση των Επτανήσων με τη « μητέρα» Ελλάδα, δικαιώθηκαν την 21η Μαϊου του 1864, όταν η Ελληνική σημαία υψώθηκε στην πλατεία του νησιού  ( όπως και στα άλλα νησιά της Επτανήσου ) μέσα σε ενθουσιώδη , πανηγυρική ατμόσφαιρα. 

Μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Θιακοί αυτή τη χρονική περίοδο και καθώς έπρεπε να βρουν τρόπους να επιβιώσουν, ως νέοι « Οδυσσείς»στράφηκαν  και πάλι στη θάλασσα που τους  περιτριγύριζε και που είχε τόσα να τους δώσει.

Αρχικά μετέφεραν ζώα και αγροτικά προϊόντα από τη Στερεά Ελλάδα, ενώ από τη Ζάκυνθο φόρτωναν βιομηχανικά προϊόντα που  έρχονταν από την Αγγλία και τη Βενετία. Κι όταν η θαλασσοκράτειρα Βενετία άρχισε να παρακμάζει και οι θαλάσσιοι δρόμοι άνοιξαν για του ς Επτανήσιους, οι Ιθακήσιοι ναυτικοί ταξίδεψαν μέχρι το Δούναβη και τα λιμάνια  νότιας Ρωσίας  παίρνοντας στα χέρια τους το εμπόριο. Από το 1840  και μετά οι Θιακοί καραβοκύρηδες έριξαν όλα τους τα χρήματα στα  καράβια, τα άροτρα της θάλασσας , που οργώνουν, διασταυρώνουν, και σμίγουν κοινωνίες και πολιτισμούς!

«Σκούνες, γαλέρες, μπρίκια, ατμόπλοια, όλα μιας μεγάλης ναυτικής παράδοσης στου Θιακού τη ρότα»   

Τα σκάφη αυτά με τους άξιους καπεταναίους και το εκπαιδευμένο πλήρωμα φτάνοντας μέχρι το Δούναβη και τη Μαύρη θάλασσα μετέφεραν άφθονο και φτηνό σιτάρι και πλήθος άλλων αγαθών.

Ένα  ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός της νεώτερης ιστορίας της Ιθάκης, ήταν οι σεισμοί του 1953. Το έτος αυτό χώρισε το χρόνο στα δύο: « πριν τους σεισμούς» - « μετά τους σεισμούς». Για τους  Θιακούς κανένα άλλο γεγονός, κανένας πόλεμος, ούτε η Κατοχή, ούτε ο Εμφύλιος , δεν χάραξαν ανεξίτηλα τη μνήμη τους,  όσο οι καταστροφικοί σεισμοί του Αυγούστου του 1953. Ιστορικό ορόσημο. σημείο αναφοράς ή όπως απλά λέγεται μέχρι σήμερα « οι σεισμοί». Ο κόσμος άργησε πολύ να ηρεμήσει ,τα προβλήματα που προέκυψαν μεγάλα, η επιβίωση δύσκολη καθώς όλοι οι τομείς της ζωής επηρεάστηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς. Οι καταστροφές δεν ήταν μόνο κτιριακές. Καταστράφηκαν πολιτιστικοί θησαυροί , όπως βιβλία ,αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα.

Η ζωή όμως συνεχίστηκε??..Κι όταν η γη σταμάτησε να τρέμει, ξεκίνησε η κουραστική και επίπονη προσπάθεια της ανοικοδόμησης. Δειλά δειλά επανήλθαν οι ρυθμοί της καθημερινότητας.   

Η σύγχρονη Ιθάκη , πανέμορφη,  με την μοναδική ιστορία της, τον πολιτισμό και την παράδοσή της,  εξακολουθεί να  γοητεύει τους επισκέπτες της και να τους προκαλεί να βρουν «τη δική τους Ιθάκη».                                                                                                                                  

Τους προσκαλεί να νιώσουν τη δροσιά και τη μαγεία της θάλασσας, τη γαλήνη του πράσινου και του γαλάζιου, τη νοσταλγία της παράδοσης, το μυστήριο της αναζήτησης, την ικανοποίηση της ανακάλυψης, την αυτοσυγκέντρωση του πνεύματος, τη γαλήνη της ψυχής, την απλότητα?.. .. την αυθεντικότητα??  Ναι?.δεν είναι υπερβολή ! Η Ιθάκη τα έχει όλα!!!!!                                                                                                                                                                                                                       
  

 

 


 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ???..

Αυτό  που αντικρίζει κανείς καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι της Ιθάκης στο Βαθύ, είναι  ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός κτισμένος, με τον επτανησιακό ρυθμό δόμησης ,αμφιθεατρικά  σε θαυμάσιο φυσικό κόλπο και με καταπράσινα βουνά γύρω του ( σ΄αυτό οφείλεται και  το όνομα Βαθύ ).

Στο κέντρο του λιμανιού είναι το Λαζαρέτο, ένα μικροσκοπικό νησάκι στο οποίο βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στην είσοδό του στην κορυφή  του  Ομηρικού  βουνού  Νήριτου, στέκει η Παναγία η Καθαριώτισσα     ακοίμητη φρουρός και  προστάτης κάθε Θιακού.

Στο Βαθύ υπάρχουν δύο μουσεία: ένα Αρχαιολογικό και ένα Ναυτικό- Λαογραφικό.
Επίσης λειτουργεί Ιστορικό Αρχείο και αξιόλογη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο Μητροπολιτικός Ναός και οι άλλες εκκλησίες παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Βορειότερα από το Βαθύ βρίσκεται το Σπήλαιο των Νυμφών στο οποίο πιστεύεται ότι ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα των Φαιάκων όταν επέστρεψε στο νησί και σε απόσταση 4χλμ στην περιοχή του Αετού βρίσκονται  ερείπια του οικισμού των Αλαλκομενών  (8ος αιών. ).

Στο  Νότιο μέρος  του νησιού   βρίσκεται ένα  μόνο χωριό, το Περαχώρι ( Πέρα Χωριό).

Τα όμορφα  περιποιημένα σπίτια του  είναι χτισμένα σε πλαγιά κάτω από ένα πυκνό, εντυπωσιακό δάσος με σπάνια είδη βελανιδιάς.


Στην άκρη του χωριού,  απλώνεται η  ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα με τα ερείπια των Βυζαντινών εκκλησιών και τις βυζαντινές τοιχογραφίες που σώζονται στο εσωτερικό τους.

Η Λεύκη  στο δυτικό μέρος του νησιού, αρκετά ψηλά από τη θάλασσα προσφέρει στον επισκέπτη ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα! Ένας κατηφορικός δρόμος οδηγεί στο γραφικό οικισμό του Άη- Γιάννη με την υπέροχη παραλία ( άσπρος γιαλός ).

Βορειότερα, απλώνεται το μεγαλύτερο χωριό της Β. Ιθάκης, ο Σταυρός. Είναι το σταυροδρόμι των κατοίκων των γειτονικών χωριών και σ΄αυτό οφείλει το όνομά του.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο λόφο των Πηλικάτων που πιθανολογείται ότι εκεί ήταν το παλάτι του Βασιλιά Οδυσσέα, βρίσκεται Αρχαιολογικό μουσείο με αξιόλογα ευρήματα της περιοχής: πήλινο τμήμα γυναικείας μάσκας με την επιγραφή « ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ», αγαλματίδιο που παριστάνει τον  Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι, τρίποδους αμφορείς κ.τ.λ
Επίνειο του Σταυρού είναι το λιμάνι της Πόλης. Στα νερά του  λιμανιού βρίσκεται καταποντισμένος  παλαιός οικισμός και στα βόρεια βράχια του η σπηλιά του ΛοΪζου, τόπος λατρείας.

Ο Πλατρειθιάς είναι δύο μόλις χιλιόμετρα από το Σταυρό, σε μια εύφορη περιοχή πάνω από τον εντυπωσιακό κόλπο των Αφαλών. Γύρω του απλώνονται οι οικισμοί: Λαχός, Άγιοι Σαράντα και Κολλιερή.


Στην πλαγιά του Ομηρικού βουνού Νήιο, είναι σκαρφαλωμένη μεταξύ ουρανού και γης  η Εξωγή.
Η θέα  είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Δύο   χιλιόμετρα Ν.Δ του χωριού είναι το μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια όπως λέγεται, που γιορτάζει την Τρίτη του
Πάσχα.

Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η « Μελάνυθρος πηγή» , τοποθεσία που αναφέρει ο Όμηρος και που πήρε το όνομά της από το μελανό χρώμα του νερού της.

Λίγο βορειότερα είναι η αρχαιολογική περιοχή του Αγίου Αθανασίου ή της Σχολής του Ομήρου, που πολλοί μελετητές ταυτίζουν με το ανάκτορο του Οδυσσέα.

Οι Φρίκες και το Κιόνι είναι δύο πανέμορφα παραθαλάσσια χωριουδάκια στο Βόρειο μέρος του νησιού , που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων , οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι μάρτυρες μιας άλλης εποχής και τα γραφικά λιμανάκια τους τα κάνουν μοναδικά.

Στην ανατολική πλαγιά του βουνού  Νήριτο  ασπρίζει σαν αετοφωλιά η Ανωγή. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι   με τη δική του μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά: Στην πλατεία βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκκλησία Βυζαντινού ρυθμού με θαυμάσιες τοιχογραφίες που έχει  χαρακτηριστεί « Διατηρητέο εκκλησιαστικό Μουσείο»

Λίγο πιο πάνω από το χωριό είναι τα ερείπια παλαιού μεσαιωνικού οικισμού. Εντυπωσιακοί είναι οι ογκόλιθοι ( Μενχίρ ) που είναι διάσπαρτοι στο οροπέδιο του χωριού και τα ονόματα που οι κάτοικοι τους έχουν δώσει: Αράκλης ( παραφθορά της λέξης Ηρακλής ), Καβαλάρης, Ψηλό λιθάρι κ. λ.π

Τρία χιλιόμετρα από την Ανωγή , είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Καθαριώτισσας, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για κάθε απανταχού της γης ευρισκόμενο Θιακό!
Η εικόνα της γέννησης της Παναγίας αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.


Έξω από τον περίβολο του μοναστηριού είναι το καμπαναριό, απ΄όπου η θέα προς το Βαθύ αλλά και  προς όλη τη νότια Ιθάκη και τη γύρω θαλάσσια περιοχή είναι μοναδική.

Ο επισκέπτης της  Ιθάκης,  θα νιώσει πολλά  και  έντονα συναισθήματα??????..και σίγουρα δε θα σκεφτεί ούτε στιγμή ότι  η Ιθάκη τον γέλασε ???????..

                                                            

Ι Θ Α Κ Η

     Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη
     Να εύχεσαι να ΄ναι μακρύς ο δρόμος,
     Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
    Τους Λαιστρυγόνας και τους ΚύκλωπαςMore Joomla Extensions

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /unitswww1/unitswww14/kef/dim-ithakis/dsithaki/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /unitswww1/unitswww14/kef/dim-ithakis/dsithaki/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654