Πρόγραμμα Μελίνα

Πρόγραμμα Μελίνα

Το πρόγραμμα « Μελίνα ? Εκπαίδευση και Πολιτισμός» ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1994 στο σχολείο μας και παρόλο που τυπικά έχει σταματήσει η πειραματική εφαρμογή του, το χρώμα και το άρωμά του έχει διαποτίσει τους χώρους του σχολείου, αφήνοντας  τη σφραγίδα του  στο κτίριο και στις καρδιές  όσων το γνώρισαν καθώς και ένα πλούσιο και αξιόλογο υλικό προς χρήση στη βιβλιοθήκη .

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης στην εκπαίδευση και την αναζωογόνηση του πυρήνα της καθημερινής σχολικής δράσης με την ακατάλυτη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού.

Σκοπεύει να αποκαταστήσει μια αυθεντική επικοινωνία του παιδιού με το ιστορικο-κοινωνικό και πολιτισμικό του περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό η διδασκόμενη ύλη δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πληροφορία αλλά και ως καταγεγραμμένη ανθρώπινη εμπειρία, ως ερέθισμα τελικών συγκινήσεων.

Έτσι το σχολείο σύμφωνα με το «Μελίνα» δεν περιορίζεται στο να πληροφορεί ή να καταρτίζει το μαθητή μόνο, αλλά και να τον οδηγεί σε μια γνωστική και συναισθηματική σχέση με κάθε αντικείμενο. Φέρνει μια νέα αντίληψη στον τρόπο που προσεγγίζονται , παρουσιάζονται και αναλύονται τα γνωστικά αντικείμενα στην εκπαίδευση. Η αντίληψη αυτή πρέπει να αποζητά την ευχαρίστηση μέσα από τη γνώση, πρέπει να αξιοποιεί τη φυσική περιέργεια του παιδιού, να προβάλει τη δημιουργικότητά του, να αποζητά τη βελτίωση της ικανότητάς του για επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να στοχεύει στο διάλογο κάθε προσωπικότητας με τον εαυτό της και τους άλλους, το σήμερα και το αύριο, με τις αξίες και τις ιδέες.Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /unitswww1/unitswww14/kef/dim-ithakis/dsithaki/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /unitswww1/unitswww14/kef/dim-ithakis/dsithaki/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654